- Stylowe dekoracje okienne w salonie – jak wybrać odpowiednie zasłony i rolety?
- Niemelasowane wysłodki buraczane – bogactwo błonnika w diecie koni
- Wynajem mieszkania a remonty: Kto za co odpowiada?
- Odkryj urok Lizbony: Co zwiedzić w stolicy Portugalii?
- Jak znaleźć najlepsze kursy na wózki widłowe: Porady i rekomendacje
Jak zrobić francuskie krążki z jabłkami i cynamonem?
Ciastka obecnie są bardzo popularne. Szczególnie jeśli chodzi o różnego rodzaju spotkania towarzyskie przy kawie czy herbacie. Taki deser jest szybki i prosty do zrobienia. A co najważniejsze nie potrzeba na niego aż tyle czasu jak na ciasta. Także nie jest czasochłonny. Warto dodać, iż każdy sobie poradzi z takimi ciastkami. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić informacje jak zrobić francuskie krążki z jabłkami i cynamonem.
Przepis na pyszne francuskie krążki z jabłkami i cynamonem
Ciasteczka te są miękkie, delikatne bardzo smaczne. Zachwycą się nimi nie tylko dzieci ale także dorośli. Zanim przejdziemy do przygotowania ciasta na francuskie krążki warto sprawdzić czy aby na pewno mamy wszystkie niezbędne do ich wykonania składniki. Warto dodać, iż ciastka te bardzo dobrze smakują z chrupiącą cukrową skorupką oraz zapiekanym jabłkiem. Najważniejszymi zatem składnikami są oczywiście:
- 550 g ciasta francuskiego (2 opakowania)
- 2-3 jabłka
- cynamon
- goździki mielone
- konfitura różana (lub ulubiona marmolada)
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- 5-6 łyżek brązowego cukru
Jak już wszystko będzie gotowe to można przystąpić w końcu do robienia tych krążków. Oto lista czynności, które należy wykonywać po kolei. Jeśli będziemy wykonywać je zgodnie z punktami, to na pewno uda nam się zrobić tak samo pyszne francuskie krążki. Należy robić:
- Na początku warto zająć się obieraniem i krojeniem jabłek w talarki na grubość około 5 mm. Oczywiście muszą być bez nasion. Jeśli chcemy, aby nasze talarki jabłek były idealnie okrągłe to można wyciąć okręgi za pomocą okrągłej foremki do ciastek albo jakieś szklanki. W ten sposób pozbędziemy się brzegów ze skórką. 2. Następnie tak przygotowane jabłka należy oprószyć cynamonem i goździkami.
- Z ciasta francuskiego, które najpierw trzeba rozłożyć na blacie, należy wyciąć parzystą ilość kółek. W połowie z nich na środku wyciąć serduszko.
- Blaszkę trzeba wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć całe kółka . Na te kółka kładziemy przygotowane jabłka. Następnie przykrywamy drugą warstwą ciasta, tą z wyciętym serduszkiem.
- Brzegi tak powstałych ciastek trzeba posmarować roztrzepanym wcześniej jajkiem. Później zlepiamy ze sobą dokładnie brzegi. Można palcami, albo przy pomocy widelczyka.
- Tak gotowe ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 20 minut. Do momentu osiągnięcia przez nie złotego koloru.
Jak widać jest to naprawdę prosty przepis. Każdy sobie z nim z pewnością poradzi.