Najbardziej popularne napoje w Japonii

Co pić w Japonii?

Sushi i kuchnia japońska przeżywają na świecie prawdziwy boom, ponieważ prawdziwa kuchnia japońska jest bardzo bliska sztuce, wykorzystuje wysokiej jakości składniki i jest realizowana przez kucharzy, którzy są prawdziwymi mistrzami, więc to normalne, że jest ciekawa i pożądana, ale należy pamiętać też o tym, że dużo kosztuje, bo daje swego rodzaju doznania zmysłowe.

Co pić z sushi?

Kuchnia japońska jest błędnie kojarzona w naszych zachodnich myślach tylko z surową rybą na ryżu, sushi lub sashimi, drobnym krojonym mięsem rybnym (uwaga: mądre użycie noża i wybór kawałka są w Japonii sztuką co wyróżnia szefa kuchni wysokiego szczebla i jego restaurację).
Każdy, kto choć raz odwiedził miejsce, w którym przyrządza się potrawy z Wschodzącego Słońca, wie, że różnorodność potraw jest nieskończona i że jest też bogata kuchnia, która obejmuje różne rodzaje gotowania. Ryż w połączeniu z surową rybą jest z pewnością częścią kultury gastronomicznej Japonii, ale prawdą jest również, że jest to na ogół danie spożywane tylko przy specjalnych okazjach lub jako przekąska na aperitif. Japończycy często piją alkohol razem z sushi, w większości przypadków jest to jednak piwo jasne lub sake o różnej jakości, o wysokiej lub niskiej zawartości alkoholu. Mówimy jednak o napojach, które moglibyśmy określić jako świeże, w tym sensie, że smak jest delikatny i nie dominuje nad rybami. Napój służy tylko do oczyszczenia ust po zjedzeniu kawałka sushi, aby przygotować je do następnego. Bardzo często pije się również zieloną herbatę , która jest zawsze dostępna w japońskich restauracjach, a także naturalną wodę.

Co Japończycy piją?

W restauracjach zwykle przynoszą darmową zieloną herbatę o-cha i podają ją na początku posiłku i na końcu. Nie trzeba dodawać, że w domach towarzyszy całemu posiłkowi. Innym popularnym napojem do jedzenia jest piwo, ulubione to krajowe: Sapporo, Suntory, Asahi i Kirin. Każdy Japończyk, który dba o tradycje, nie może ignorować sake, napój otrzymywany z fermentacji ryżu i podawany na zimno lub na gorąco w zależności od pór roku i osobistych upodobań.

Jakie wino do sushi?

Zacznijmy od podstawowego założenia: sushi i sashimi są delikatne i wymagają harmonii, zgodnie z nakazami kultury orientalnej, przede wszystkim japońskiej. Dlatego natychmiast wykluczamy mocne napoje lub napoje o dominujących smakach, które zdominują smak potrawy. Najodpowiedniejsze będzie więc delikatne wino musujące. To połączenie jest bardzo udane dzięki świeżości, aksamitnemu smakowi i bąbelkom, które równoważą i odtłuszczają preparaty na bazie sushi, charakteryzujące się tendencją do słodkich i tłustych ryb. Wino musujące dobrze komponuje się z daniem, równoważąc je i utrzymując harmonię smaków, podnosząc smak i potęgując doznania.