- Stylowe dekoracje okienne w salonie – jak wybrać odpowiednie zasłony i rolety?
- Niemelasowane wysłodki buraczane – bogactwo błonnika w diecie koni
- Wynajem mieszkania a remonty: Kto za co odpowiada?
- Odkryj urok Lizbony: Co zwiedzić w stolicy Portugalii?
- Jak znaleźć najlepsze kursy na wózki widłowe: Porady i rekomendacje
Zakwaszacz dla drobiu
Drób to najbardziej popularne mięso na rynku w Polsce, które posiada duże właściwości zdrowotne oraz wartość odżywczą. Mięso drobiowe jest chude, delikatne i bardzo łatwe do przyrządzania różnego rodzaju posiłków. Ważną zaletą tego typu mięsa jest wysoka zwartość białka, które jest łatwo przyswajalne dla człowieka.
Aby mięso drobiowe zostało wysoko ocenione przez konsumentów należy w pierwszej kolejności zadbać o zdrowie zwierząt. W tym celu hodowca powinien stosować wysokiej jakości pasze, aby w odpowiedni sposób zadbać o układ pokarmowy tych ptaków.
W celu eliminacji problemów jelitowych należy stosować zakwaszacz dla drobiu. Zakwaszacz to produkt, który jest mieszaniną kwasów organicznych i nieorganicznych. Działanie jego polega na obniżeniu pH przewodu pokarmowego hodowanego drobiu i stwarzają korzystne warunki do rozwoju flory jelitowej. Zakwaszacze stosowane są w żywieniu zwierząt prozdrowotnie oraz jako stymulatory wzrostu a także leczniczo.
Zakwaszacz dla drobiu stosujemy w celu:
- ograniczenia biegunek,
- poprawy apetytu,
- po skończonej terapii antybiotykowej,
- utrzymania równowagi mikrobiologicznej (prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego),
- w sytuacjach stresowych np. zmiana paszy
Na rynku polskim istnieje wiele zakwaszaczy dla drobiu, które w swoim składzie zawierają różnego rodzaju kwasy:
- zakwaszacz na bazie kwasu mrówkowego – to podstawowy kwas organiczny, w naturalnej postaci w przyrodzie występuje w jadzie pszczół, mrówek i w pokrzywach. Ma silne działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Jest najbardziej popularnym składnikiem w zakwaszaczach
- zakwaszacz na bazie kwasu mlekowego – preparat o słabym działaniu zakwaszającym. Preparat ma na celu pobudzić czynności wątroby, nerek i jelit oraz zapobiegać stanom zapalnym
- zakwaszacz na bazie kwasu propionowego – produkt naturalny, hamuje rozwój grzybów, działa stymulująco na wydzielanie i wchłanianie z przewodu pokarmowego, dzięki czemu zwiększa się przyrost wagi zwierząt
- zakwaszacz na bazie kwasu octowego – kwas octowy hamuje wzrost pleśni i drożdży, reguluje proces fermentacji w jelitach
- zakwaszacz na bazie kwasu fosforowego – kwas organiczny, który działa tonizująco, pobudzająco apetyt, jak również ułatwiający wchłanianie witamin i soli mineralnych
- zakwaszacz na bazie kwasu fumarowego – to kwas o działaniu konserwującym, antyseptycznym oraz bakteriostatycznym
- zakwaszacz na bazie kwasu cytrynowego – kwas, który działa konserwująco, poprawia działanie trzustki, poprawia smakowitość paszy a co za tym idzie zwiększa pobranie paszy
- zakwaszacz na bazie kwasu benzoesowego – efektywny środek konserwujący paszę, a mniej jako zakwaszacz, powstrzymuje rozwój bakterii, grzybów, pierwiastków
- zakwaszacz na bazie kwasu jabłkowego – preparat stosowany jako substancja prebiotyczna, poprawia smak i zapach paszy
- zakwaszacz na bazie kwasu winowego – preparat o silnym działaniu prebiotycznym, posiada dobroczynny wpływ na samopoczucie oraz zapobiega w przypadku nieżytów, gorączki oraz stanów zapalnych, poprawia smak i właściwości odżywcze paszy
Zakwaszacze stosuje się zarówno do pasz jak i do wody, niemniej jednak nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy zakwaszacze stosować do wody czy do paszy. Zakwaszenie paszy chroni przed rozwojem pleśni, grzybów czy szkodliwych mykotoksyn.
Stosując zakwaszacze dla drobiu mamy zdrowsze zwierzęta, zmniejszają się problemy z młodymi osobnikami, zwiększone pobranie paszy a co za tym idzie lepsze tempo wzrostu a na końcu lepszy wynik ekonomiczny.